Hatay Gezisi Hakkında Her Şey
Hatay gezisi seyahat tutkunlarının mutlaka rotasına dahil etmesi gerektiğine inandığım bir faaliyet kıymetli okurlar. Bu nedenle bu yazımda rotamızı yurt içine çeviriyorum. Ancak yurtdışı ile ilgileniyorsanız geçen yazıda İngiltere Seyahati Hakkında Her Şey yazıma bakabilirsiniz. Haydi konumuza dönelim.
Hatay Gezisi Öncesinde Bilgilendirme
Hatay, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilimiz. Doğu Akdeniz’in de en önemli limanlarından bir tanesi. Suriye, Adana, Gaziantep ve Osmaniye ile çevrili. Şahsen gidip gördüğüm, deneyimlediğim bir yer olması nedeniyle şunu net bir şekilde söyleyebilirim: Medeniyetler beşiği ibaresini dibine kadar hak ediyor. Tarih boyunca pek çok medeniyetin en önemli şehirlerinden olmayı başarmış gözde bir kent. Hal böyle iken hem tarihi eser anlamında hem de doğal güzellik anlamında epeyce zengin. Toplam nüfusu 1.5 milyon civarında olan Hatay aynı zamanda büyükşehir statüsünde yer almakta.
Hatay Gezisi İçin İlk Durak: Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın en fazla mozaik barındıran ikinci müzesi. Pek çok kazıda elde edilen kalıntılar burada sergilenmekte. Ayrıca en fazla sikke bulunduran müzelerden de bir tanesi. Hatay Arkeoloji Müzesi içinde Hititlerden Doğu Roma’ya kadar 35.000’den fazla eser sergileniyor. Bu devasa bir sayı. Kendinizi tarih yolculuğuna hazırlayın derim.
Habib-i Neccar Camii
İlk inşası taaa Hz. Ömer devrine uzanan cami daha sonra kiliseye çevrilmiş. Sultan Baybars kenti tekrar ele geçirince yeniden cami yapılmış. Habib-i Neccar, bir inanışa göre Hz. İsa’nın gönderdiği elçileri gönüllü olarak korumak isteyen ilk kişi. Bu nedenle yaşadığı dönemde -ki milattan sonra 40’lı yıllar olduğu tahmin ediliyor, büyük hürmet görmüştür.Bu nedenle cami içerisinde kendisine ait bir türbe de var. Habib-i Neccar Cami Hatay halkının epey özen gösterdiği bir mekan.
Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
Çeşitli tehlikelerden korunmak, taşkınları bertaraf edebilmek amacıyla günümüzden yaklaşık 1950 sene önce inşa edilmiş. İnşası yaklaşık 12 yıl süren tünelin içerisinde kaya mezarlarından küçük heykellere pek çok kalıntı mevcut. Titus Tüneli Anadolu’daki Roma dönemi eserlerinin en önemlilerinden bir tanesi. Hatta o dönemin “çılgın projesi” dersek yalan olmaz. 1380 metre boyunca uzanan tünelde kaya mezarları, duvarlara oyulmuş küçük sunaklar, ibadet yerleri göze çarpıyor. Binlerce lejyoner ve köle bu tünelin yapımında çalışmış, dağları oyarak yol açılmıştır. Hatay’da Samandağ ilçesi yakınlarında yer alır. Titus Tüneli Hatay gezisi için en çok ziyaret edilen yerler arasında.
Beşikli Mağara ise Titus Tüneli’nin hemen yanı başında. 12 adet kaya mezarını barındıran mağara, kaya içerisine oyulmuş kemerli yapıları ve taş merdivenleri ile dikkat çeker. Yaklaşık 100 metre genişliğindedir ve içeri girenler antik bir yolculuğu iliklerine kadar deneyimleyebilir.
Harbiye Şelaleleri
Efsaneye göre Daphne, kendisine aşık olan Apollo’dan kurtulmak ister. Toprak ana ise onun bu yakarışlarını duyar ve Daphne’nin bedenini bir ağaca dönüştürür. Şelalenin, Daphne’nin gözyaşları olduğu inancı doğar. Evet Harbiye şelaleleri Hatay’ın en meşhur doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Mitolojik bir havasının da olması bu eşsiz güzelliği daha da paha biçilemez kılmakta. Asi nehrine dökülen bu şekilde pek çok şelale bulunmaktadır.
Hatay Gezisi İçin Son Durak: Uzun Çarşı
Uzun Çarşı Hatay’da ticaretin kalbi olarak bilinmekte. Bundan dolayı hediyelik eşyadan gıdaya varana kadar bir sürü şey bulabilirsiniz. Ancak benim en çok sevdiğim noktası baharatçıları olmuştur. Çarşı buram buram mis gibi baharat kokar. Her türlü alışverişinizi yapabileceğiniz Uzun Çarşı tarihi olarak da büyük önem taşır.
Efendim Hatay’ı anlatmak kelimelere de sığmaz burada yazdıklarıma da… Bu nedenle Hatay’ı mutlaka deneyimlemeniz gerekmekte. Daha detaylı bilgi için lütfen 444 1 113 numaralı telefonumuzdan bizi arayın. Ya da İstanbul Zeytinburnu’ndaki ofisimizi de ziyaret edebilirsiniz. Şimdilik bir rotamızın daha sonuna geldik. Başka rotalarda görüşmek ümidiyle. Seyahatlerinizde bizleri unutmayın, hoşça kalın.