Bursa Şehir Rehberi - 1997'den beri | Şahinoğlu Turizm - Kosmos Yetkili Acente
Whatsapp
Bursa şehir rehberi

Bursa Şehir Rehberi

Bursa şehir rehberi desek de biliyoruz ki Bursa hakkında her şeyi anlatmaya şurada yazdığımız birkaç paragraf yeterli değildir. Ancak biz yine de Bursa seyahati düşünen dostlarımız için bilgilendirici bir yazı hazırlayalım dedik. Bursa’ya gitmeyi düşünen dostlarımıza günübirlik turlar için bizi tercih edebileceğini hatırlatarak konumuza geçelim artık.

Bursa Şehir Rehberi: Ufak Tarihi Bir Hatırlatma…

Dediğime bakmayın öyle can sıkıcı detaylara girmeyeceğim. Ancak M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanan tarihi, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olması, tarih boyunca ticaretin ana damarlarından biri olması gibi durumları da bilmek gerekir. Öte yandan Homeros, bu bölgeye “Mysia” adını vermiştir. Daha sonra “Prusa” olarak değişen isim günümüzde Bursa şeklini almış.

Diyelim ki Bursa’ya Geldik…

İşte o zaman kafanız iyice karışabilir çünkü bu şehirde her mevsimde yapılacak bir sürü aktivite var. Dolayısıyla iyi bir planlama yapmak gerekir ki bunun için bizi tercih edebilir, daha kaliteli vakit geçirme imkanı yakalayabilirsiniz. “Tamam, vallahi sizi tercih ettik” dediyseniz eğer devam ediyorum. Bursa, Hem Doğu Roma (ki Bizans olarak bilinir) Hem Osmanlı hem de Türkiye Cumhuriyeti izlerini hakkıyla taşıyan bir şehir. Bu nedenle tarihi eser anlamında tam bir zaman yolculuğu yaşayabilirsiniz. Mesela Bursa surları Bitinyalılar tarafından, Ulu Camii, Koza Han, Kapalı Çarşı gibi eserler Osmanlı döneminden kalma. Bunun yanında pek çok Osmanlı padişahının ve şehzadesinin türbeleri ve külliyeleri de yine burada. Bu türbelerin en meşhuru ise Sultan Çelebi Mehmet’in yattığı Yeşil Türbe’dir. Eşsiz güzellikteki çini işçiliği nedeniyle adeta dev bir zümrüt kütlesini andırmaktadır. Türbe günümüzde Bursa’nın da en önemli sembollerindendir. Yine Atatürk Köşkü de görülmeye değer yerler arasında.

Bursa

Fakat Ufak Bir Detayı Atladık!

Ufacık tefecik mini mini minnacık bir detayı atladık dostlar! E uzun yoldan geldiniz sayılır karnınız acıkmadı mı? “Bursa şehir rehberi” dediysek eğer yemeklerden bahsetmemek ayıp olur. İlk bahsedeceğimiz yemek ise bildiğiniz üzere İskender Kebabı. İskender Kebabı tarihi çok eskilere dayanan bir yemek… Günümüzde hemen her şehrimizde görsek de Bursa’dan yayılmış ve nam salmış. “Falanca malzemeden yapıyorlar filanca sürede pişiriyorlar” demeyeceğiz elbette. Ancak damağınızın bayram edeceğini söyleyebiliriz. Tabii bunun yanında yine Bursa’ya has bir tatlı olan Kestane Şekeri yemeyi de unutmayın dostlar. Kendisi Bursa’nın en meşhur tatlılarından olur. Tercih edebileceğiniz bir diğer yiyecek ise cantık adı verilen pide…

Bursa Şehir Rehberi…

Şehir merkezinden ibaret değil elbette. Özellikle İznik ve İnegöl ilçeleri buram buram tarih kokan ve ayrıca eşsiz tabiat harikalarına ev sahipliği yapan yerler. Özellikle İnegöl, Uludağ eteklerine yakın olup hem büyük ormanlık alanları hem de kaplıcalarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca Cumalıkızık Köyü mutlaka ziyaret edilmelidir ki UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alır. Köyde Osmanlı izlerini iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Tirilye köyü ise çok eski bir Rum köyü olup ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunmakta.

Bursa

Doğa Harikaları

Bursa dediğimiz zaman aklımıza yalnızca yemek ve kültürel değerler gelmiyor elbette. Uludağ ilerleyen kısımda da anlatacağımız üzere kayak tesislerine ev sahipliği yapıyor. Ancak tek yönü bu değil elbette. Bir de tam bir doğa harikası olan Uludağ Milli Parkı mevcut. Bursa’nın pek çok yerinden doğa harikası fışkırıyor. Sudüşen Şelalesi, Suuçtu Şelalesi, Alaçam Şelalesi ve kanyonu bunlardan yalnızca birkaçı.

Karlaaaar Düşeeeeer!

Efendim hatırlarsanız yukarılarda bir yerlerde dedim ki her mevsimde gelebilirsiniz. E kış mevsimindeyiz? O zaman haydi bakalım Uludağ’a! Ülkemizin bu cennet köşesi Bursa şehir merkezine 37 km uzaklıkta. Fakat bu mesafe gözünüzü korkutmasın! Çünkü ulaşım da yine bir o kadar kolay. Zira şehir merkezinden teleferik vasıtasıyla yarım saat içerisinde kayak merkezine ulaşabilirsiniz. Bunun dışında dilerseniz toplu taşıma veya özel aracınızı da kullanabilirsiniz.

Uludağ, ülkemizdeki en meşhur kayak tesislerine ev sahipliği yapan ve Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan bir dağ silsilesidir. En yüksek yeri 2500 metreden daha yüksektir. Üstelik yalnızca kayak tesisleri ile değil, eteklerini yeşil bir yorgan gibi örten çam ormanları ve eşsiz güzellikteki yaylaları ile de dikkatleri üzerine çekmekte. Uludağ tesisleri yalnızca yurt içinde değil, yurtdışında da nam salmış kalitede olur on binlerce yabancı turisti ağırlamaktadır her sene. Pistlerinin toplam uzunluğu 35 km’ye ulaşıyor. Bununla birlikte bu pistler Alp disiplini için de en uygun noktalar arasında.. Pek çok noktada teleferik ve telesiyej sistemi ile kolay ulaşım sağlarken manzaranın keyfini de çıkarabilirsiniz.

Uludağ

Uludağ’da Konaklama Nasıl?

Diye soracak olursanız eğer hemen cevaplayalım. Uludağ üzerinde pek çok otel mevcut efendim. Elbette pek çok otel var ve hepsinin ismini saymak mümkün değil. Ancak Ağaoğlu My Mountain, Jura Hotels Kervansaray, Trendlife Hotels gibi büyük otellerin yanı sıra orman evleri şeklinde hizmet sunan Karinna Orman Köşkleri gibi yerler de var. Hal böyle olunca bütçe için uygun oteli bulmak da zor değil. Burada şöyle bir bilgi de verelim. Bu işletmelerin sahipleri bir araya gelip “Skipass” adlı ortak bir bilet çıkarma kararı almışlar. Skipass bileti alarak tüm tüm pistleri ve liftleri tek bir biletle kullanabilirsiniz.

Yazardan Son Not!

Bursa Hakkında Her Şey dedik ama bu yazının özet halde olduğunun da farkındayız. Zaten ne kadar yazarsak yazalım Bursa’yı anlatmaya yetmeyecektir. Bu nedenle onu deneyimlemek için hemen bir seyahat planı yapın derim. Seyahat planlarınıza bizi de dâhil etmeyi unutmayın kıymetli okurlar. Şimdiden iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler. Hoşça kalın.

Leave a Reply